Skip to main content

Een gelukkig nieuwjaar!

Geschreven op 04 januari 2024

De beste wensen voor het nieuwe jaar! Zo wensen we elkaar dat toe bij de jaarwisseling. En ik wens het jou, beste broer of zus, ook toe. Dat al je dagen gelukkig zullen zijn, stuk voor stuk. Dat je zult merken dat de vrede van Christus in je is. Dat je zult ontdekken dat de goede God dichtbij je is. En dat je juist ook in het uitdelen van zegen en vrede, ervaart dat je het zelf ontvangt. 

Het is natuurlijk wat merkwaardig dat we het uitwisselen van dit soort wensen (haast alleen) beperken tot het begin van een nieuwjaar. Alsof er met de jaarwisseling echt sprake is van iets nieuws. Meer dan een nieuwe kalender voor aan de muur. Ik heb daar altijd een aarzeling bij. Maar het heeft toch ook wel wat. Dat je de eerste dagen van het nieuw begonnen jaar iedereen die je tegenkomt geluk wenst. Of veel heil en zegen. Even zijn we niet op onszelf gericht. Even maken we ons druk om het welzijn, het geluk van de ander. Toch wel mooi. Ik herken er ook iets diep christelijks in. Een herinnering aan het feit dat we niet voor onszelf leven, maar het meest mens zijn als we het geluk van de ander op het oog hebben. Een uiting van het gebod van Jezus om de ander net zo lief te hebben als jezelf. 
Ik doe zelf niet aan goede voornemens, maar als ik er toch een zou moeten kiezen, dan zou dat het zijn. Meer gericht zijn op het geluk van de ander.

Laat ieder van ons bedacht zijn op het welzijn en de stichting van zijn naaste. Ook Christus heeft zichzelf niet gezocht (Romeinen 15:2-3 WV).

Misschien kun je jezelf aanwennen om de nieuwjaarwens in je hoofd te herhalen als je een ander ontmoet. En dan niet alleen de eerste dagen van januari, maar het hele jaar. Ik wens jou het allerbeste toe.