• Wandelen met Wijsheid: Goede Raad.

    Wandelen met Wijsheid: Goede Raad.

22 september 2022

Maakt u zich ook zorgen? Waar moet dit allemaal heen? Crisis op crisis. Misschien zit u er wel over te piekeren, hoe dit nou allemaal verder moet. Bent u een strategie aan het uitwerken hoe u deze periode doorkomt. Maar helpt dat wel ? Of misschien weet u niet waar u het zoeken moet, u ziet geen mogelijkheden en ziet de problemen steeds meer op u af komen. Wat te doen? Bij wie te rade gaan? Ik wil in deze Wandelgesprekken het daar eens over hebben, over die laatste vraag: bij wie te rade te gaan. Waar halen we de antwoorden vandaan op belangrijke levensvragen.

SPREUKEN 3 : 1 T/M 8

KORTZICHTIG
Wij mensen staren soms in een zwart gat voor ons gevoel. We kunnen niet verder kijken dan onze neus lang is. En dat wordt vooral duidelijk wanneer we ons in een crisis bevinden. Dan zien we vaak geen uitzicht meer. En vaak rommelen we maar aan, of zetten zelf een plan op om eruit te komen. Maar ook dat gaat vaak nogmaals fout. Denk aan iemand met schulden, bijvoorbeeld. Hoe vaak hoor je niet dat ze het ene gat met het andere proberen te vullen. Ze lenen geld om een andere schuld af te kunnen betalen, maar creëren zo weer een nieuwe schuld. Dat lost dus niets op. Bovendien neemt men soms ingrijpende beslissingen zonder rekening te houden met de toekomst. Ze nemen dus een hypotheek op de toekomst. Dat lijkt vaak moedig, maar is eigenlijk heel dom, want je kunt niet in de toekomst kijken. Het kan goed gaan, maar even zo makkelijk ook helemaal verkeerd gaan. Hoe weet ik dan wat ik moet doen? Dat staat in vers 5 van onze Bijbeltekst; “Vertrouw op de Heer met heel je hart, steun niet op eigen inzicht”. Allereerst gaat het over vertrouwen op de Heer. Je kunt het ook vertalen met geloven in de Heer. Want geloven is vertrouwen. Stel je vertrouwen op Hem. Geloof in Hem. Hij wijst je de weg. Zoals in Psalm 37 : 5 wordt opgeroepen; “Leg je leven in de handen van de Heer, vertrouw op Hem, Hij zal dit voor je doen”. ‘Waarom moeten we op Hem vertrouwen, dan, vraag je misschien. Allereerst moet je beseffen met wie je eigenlijk te doen hebt. Je hebt te maken met de Alwetende, Alomtegenwoordige en Eeuwige God. Hij overziet niet alleen het verleden en het heden, maar ook de toekomst. Hij weet welke kant het met deze wereld opgaat. Maar nog belangrijker, Hij weet waar het met jouw leven heen gaat. Hij wil met je zijn. Hij wil met je mee gaan. Hij is Jahweh; Ik ben, Ik zal er zijn. Elke dag van je leven gaat Hij met je mee. Jouw leven is belangrijk voor Hem. Waarom? Omdat ik zo goed ben? Nee, omdat Zijn Zoon, onze Here Jezus Christus, jou gekocht heeft met Zijn kostbaar bloed, dat op Golgotha vloeide om jou te redden. Hij heeft je vrijgekocht en daarom ben je kostbaar in Zijn ogen. Daarom wil Hij met jou omgang hebben. Dat doet Hij via Zijn woord, maar ook doormiddel van Zijn Geest, die in jou werkt. ‘En wat wordt er dan van mij verwacht’? Dat je op Hem vertrouwd en je naar Hem toegaat in gebed. En je mag dan weten, dat wanneer je bid, je in de aanwezigheid bent van de Alwetende, Almachtige en Eeuwige God. Hij kan de tijden overzien. Hij weet wat je bezighoudt, maar ook wat er nog komen gaat. Dus alles wat je voor Hem neerlegt zal Hem niet verrassen. Wij zijn kortzichtig en kunnen nog geen minuut vooruitkijken, ookal maken we onszelf dat wijs. Maar Hij overziet de eeuwen. Laten we dan op Hem vertrouwen, want Hij weet de weg en kent de uitkomst al.

UITZICHT
‘Maar wat heb ik daar nu aan dan, aan dat vertrouwen’? Daar gaat het tweede deel van vers 5 over. Steun niet op je eigen inzicht. ‘Maar hoe doe ik dat dan’? Nu, zoals gezegd door op Hem te vertrouwen en naar Hem te luisteren. Hij wil je wijsheid geven. Met Zijn Geest in jou werken. Zo wil Hij in jouw leven zijn en je leiden op je levensweg. Dat belooft Hij in vers 6: “Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg”. Dat heb je er dus nu reeds aan als je op Hem vertrouwd. Dat is niet iets voor later, nee, dat is voor nu. ‘Maar wat moet ik dan doen'? Dat leert Jezus ons in Mattheüs 6 : 33 en 34; “Zoek liever eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. Maak je geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad”. Nou dat is nogal wat. Zoek eerst het Koninkrijk van God, dus zoek de wil van de Heer te doen, zoek de omgang met Hem. Vertrouw je leven toe aan Hem, die je heeft vrijgekocht. Wordt en betoon jezelf een burger van Zijn Koninkrijk. En al, ja al het andere wordt je zomaar gegeven. Hoe kan dat? Dat staat in Mattheüs 6 : 32b; “Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben”. Zoals ik al eerder schreef, Hij gaat met je mee, Hij kent je, Hij weet wat je nodig hebt. Dit geeft uitzicht, God weet wat we nodig hebben en Hij zorgt. Wij hoeven ons dus geen zorgen te maken. Hij zal het voor je doen. Hij baant de weg. Je behoeft dus niet zelf te ploeteren en jezelf in allerlei bochten te wringen om vooruit te komen. Bovendien je kunt het zelfs niet eens. Zoals ik al eerder schreef, we zijn kortzichtig, we kunnen nog geen minuut vooruit kijken. Een tekenend voorbeeld vond ik het overlijden van Queen Elisabeth II. De ene dag installeert ze nog een nieuwe premier en twee dagen later is ze overleden. Wie had dat nu verwacht? Ineens kwam er een einde aan een tijdperk dat zeventig jaar heeft geduurd. In juni werd haar zeventig jarig jubileum uitbundig gevierd en nog geen vijf maanden later is haar regering definitief voorbij. We zijn mensen van de dag. En daarom moeten we bij de dag leven. De dag van morgen is er nog niet en bovendien heeft die weer zijn eigen uitdaging. En niet te vergeten, wie zegt dat je die dag van morgen ook zult meemaken. Daarom moet je vandaag de Heer zoeken, op Hem vertrouwen en Hij zal vandaag je geven wat je nodig hebt. We bidden niet voor niets, geef ons heden ons dagelijks brood. Dus maak je geen zorgen. Ik heb op mijn werkkamer een spreuk hangen, die luidt: Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren. Het geeft aan dat het je niets oplevert en bovendien het kan zomaar heel anders zijn. Waarom zou het verkeerd gaan? En inderdaad Hij baant de weg voor je en dus gaat het niet verkeerd.

INZICHT
Jezus zegt; “Wie van jullie kan door zich zorgen te maken ook maar één dag aan zijn levensduur toevoegen”? Mattheüs 6 : 27. De vraag stellen is hem beantwoorden, niemand. Je zorgen maken heeft dus geen enkele zin. Daar verandert het niet van. Maar het verandert wel, als je je leven legt in de handen van de Heer. Wie tot dat inzicht komt heeft de wijsheid van de Heer ontvangen. En zegt de spreukendichter dan; “Je hoeft niet bang te zijn wanneer je slapen gaat, je slaap zal vredig zijn”, Spreuken 3 : 24. Wie zijn leven toevertrouwd aan de Heer zijn God. Wie onze Heer Jezus Christus als zijn Heer en Redder aanneemt, die ontvangt de Heilige Geest en die zal in hem wonen en Hij zal je de weg wijzen, je troosten en bemoedigen. Als je op Hem vertrouwd dan slaap je gerust. Je piekert niet meer en ligt niet meer te woelen in je slaap van de zorgen. Nee, je slaap zal vredig zijn. Hij geeft je inzicht, inzicht in hoe nu verder, inzicht in de keuzes waarvoor je staat, maar vooral ook dit inzicht; dat je bij Hem moet zijn. Daarom; ‘k Stel mijn vertrouwen op de Heer mijn God. Want in Zijn hand ligt heel mijn levenslot. Hem heb ik lief, Zijn vrede woont in mij. ‘k Zie naar Hem op en weet: Hij is mij steeds nabij. Lied 168 ( GK). Zeker weten!
F.L.

 


Bijbeltekst van de dag